Oferim o atenție sporită femeilor însărcinate. Poziția corpului va fi una relaxantă pe toată durata ședinței, aromele vor fi alese cu atenție, masajul fiind adaptat în funcție de dorințele clientei.
Pentru a evita orice confuzie sau interpretare greșită, trebuie să spunem de la început că în procedurile de masaj gravide nu se acționează direct asupra copilului și nici nu se fac manevre în zona burții. Scopul declarat al masajului prenatal este de a ajute mama să suporte mai ușor și mai sănătos sarcina. Majoritatea femeilor gravide nu se simt deloc confortabil să se întindă pe burtă, cu fața în jos și de aceea, masajul se va face așezând gravida pe o parte. Există mese speciale cu adâncitură pentru burtă și zona sânilor și se folosesc perne pentru a ridica anumite zone, dar noi credem că, în final, greutatea nu poate fi distribuită uniform pe alte zone decât pe burtă și de aceea este mai sigur ca femeia însărcinată să stea întinsă pe o parte.
Faptul că femeia însărcinată poartă un copil înăuntru, face ca centrul de greutate să se modifice și să pună un efort mărit asupra spatelui, în special în zona lombară și să mărească stresul din zona gâtului și a umerilor. Graviditatea are tendința de a întinde ligamentele, de aceea îmbinările pelviene sunt mai puțin stabile și schimbările de postură fac ca pelvisul să fie împins în față, ceea ce amplifică efortul pus pe zona lombară a coloanei vertebrale.
Terapeuții noștri sunt antrenați să găsească zonele sensibile și prin masaj să aducă ușurare, de aceea este important să discutați cu ei, să le explicați unde simțiți durere și dacă după masaj durerile au dispărut.
Există foarte puține studii efectuate special pe gravide, care demonstrează beneficiile terapeutice ale masajului și există câteva dovezi științifice despre eficiența masajului în eliminarea durerilor de spate, chiar și cronice.
Iată câteva din beneficiile care sunt așteptate de la un masaj prenatal în opinia cercetătorilor de la University of Miami School of Medicine:
Într-un alt studiu clinic se arată că următoarele au fost dovedite ca adevărate pentru masaj gravide:
Se mai bănuiește că efectele benefice ale unui masaj prenatal pot fi:
Terapeuții noștri își adaptează tehnicile și procedurile pentru a ține pasul cu schimbările care apar în corpul femeii în perioada de graviditate. Spre exemplu, volumul de sânge crește dramatic cu 50% în perioada gravidității. Sângele care circulă spre picioare se întoarce mai greu, nivelul de anticoagulanți din sânge crește pentru a preîntâmpina eventuale hemoragii.
Aceste schimbări din sistemul circulator pun femeia însărcinată într-o situație cu doză de risc ceva mai mare în a face cheaguri de sânge la nivelul mușchilor gambelor sau pe partea interioară a coapselor. Din această cauză, terapeuții noștri vor evita să execute un masaj dur, de profunzime sau cu presiune mare în zona picioarelor, unde vor folosi lovituri lente și ușoare. Folosirea unei presiuni mari în executarea masajului, în aceste zone, ar putea disloca eventuale cheaguri.
Gravidele au nevoie de masaj în următoarele situații: